Waarom ‘PassePartout’ een droomopdracht voor mij is...

Naar aanleiding van één van de berichtjes uit mijn Straverf Update nieuwsbrief van februari 2018 kwam het tot een interview in De Groene Venen:

 

Marcel Straver uit Waverveen blij met ‘droomopdracht’ voor promotie woningbouwproject

“Prachtig hoe mijn ontwerp- en schilderwerk nu samenkomen”

Voor Marcel Straver uit Waverveen is de promotiecampagne van het woningbouwproject ‘PassePartout: Schilderachtig leven!’ in de Edese wijk Kernhem een droomopdracht. “De projectontwikkelaar stelde zelf voor om ditmaal mijn schilderijen te gebruiken in de ontwerpen. Dat maakt deze opdracht heel speciaal!”

Geboren in Gouda en opgegroeid in Buitenveldert kwam Marcel Straver in 1974 in Mijdrecht wonen. Na de middelbare school volgde hij de Grafische MTS in Amsterdam en daarna de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. In 1986 studeerde hij daar af en begon hij zijn eigen ontwerpstudio. Eerst onder eigen naam, later werd dat ‘Topvorm’. Sinds 2003, bij de verhuizing van het grafisch ontwerpbureau naar Achterbos in Vinkeveen, werkt hij onder de naam ‘Tweed’.

Met zijn grafisch ontwerpbureau werkte Marcel Straver vanaf het begin al veel voor makelaars en projectontwikkelaars. “Dat ging prima, we deden alles: van het ontwerpen van logo’s en huisstijlen tot bedrijfsbrochures en websites, waarvoor we ook de hosting verzorgden. Toen in 2008 de economische crisis zich aandiende, hield alles ineens op. Dat betekende onder meer dat we bij Tweed afscheid moesten nemen van de meeste medewerkers, dat was geen fijne periode. Gelukkig vonden ze allemaal snel een nieuwe baan. Door terug naar af te gaan en zelf weer te gaan ontwerpen, voor mij nog altijd het leukste om te doen, vond ik een nieuwe balans.”

Lessen cadeau
In 2010 begon Marcel Straver ook met schilderen. “Voor mijn vijftigste verjaardag kreeg ik als cadeau een blok van 10 lessen bij Atelier De Kromme Mijdrecht. Aanvankelijk bekeek ik het schilderen een beetje als therapie. Maar al snel beviel het me zo goed, dat ik besloot om er serieus verder mee te gaan. Ik wilde het schilderen niet alleen als een hobby blijven zien, ik zag ook nieuwe mogelijkheden in combinatie met mijn werk.”
Voor ‘Lithos bouw en ontwikkeling’ uit Amersfoort had Straver vaker gewerkt. “Lithos vroeg eind vorig jaar of ik voor de promotiecampagne van hun nieuwe project in Ede, vlakbij de Ginkelse Heide, een link met mijn schilderwerk wilde maken. Een beter bewijs dat er soms een mooie kruisbestuiving plaatsvindt tussen mijn ontwerp- en schilderwerk is er niet. Voor dit project is als naam ‘PassePartout’ gekozen, als slogan ‘Schilderachtig leven!’ en als campagnebeeld mijn schilderij ‘Westerheide’. De Westerheide ligt tussen Hilversum en Laren. Tijdens een wandeling in augustus 2016 raakte ik daar geïnspireerd voor dit schilderij. Dat ik het nu ook voor deze opdracht mag gebruiken, net zoals enkele andere van mijn schilderijen, is een fantastisch compliment. Prachtig hoe mijn ontwerp- en schilderwerk nu samenkomen! Binnenkort gaat de verkoop van de woningen écht van start en komt er, naast de website, brochure en woningplattegronden, ook een bouwbord. Met daarop eveneens de afbeelding van ‘Westerheide’. Nóg groter dan in het echt, het zal heel bijzonder zijn om dat straks te zien staan.”
Marcel Straver werkt zowel op groot als klein formaat, af en toe ook op muren en zelfs een keer op de buitendeur van een toiletgebouw op Eiland 4 in Vinkeveen. “Ik aquarelleer en gebruik ook olieverf, maar doorgaans schilder ik met acrylverf. Daarbij heb ik een duidelijk eigen stijl: met korte kwaststreken schilder ik in heldere kleuren mijn eigen interpretatie van wat ik waarneem, op basis van zelfgemaakte foto’s en schetsen. Vaak abstraheer ik de werkelijkheid, soms blijf ik daar wat dichterbij. Maar alles blijft wel herkenbaar, inclusief de details.”

Verhuizing
Onlangs verruilde Straver het karakteristieke pand aan Achterbos voor een onderkomen in het landelijke Waverveen. “Door die verandering heb ik nu even te weinig ruimte om mijn schilderijen mooi op te hangen, maar daarvoor komt ook wel weer een oplossing. En een voordeel is nu dat ik makkelijker kan switchen tussen ontwerpen en schilderen…”
Op dit moment zijn schilderijen van Marcel Straver te zien in Buitenplaats Wester-Amstel in Amstelveen, tijdens lezingen, vergaderingen en voorstellingen. Begin november doet hij, via een galerie, mee aan de ‘Affordable Art Fair’ (AAF) in Amsterdam. Meer informatie over zijn schilderijen en andere activiteiten is te vinden op www.marcelstraver.nl.

KunstRondeVenen
Marcel Straver is medeorganisator van de tweejaarlijkse atelierroute KunstRondeVenen. “Voor mei 2019 zijn we al de vierde editie aan het voorbereiden, maar in dit tussenjaar organiseren we, kort voor de feestdagen, ook een soort kunstmarkt. Waarschijnlijk is dat dan weer bij de startlocatie van vorig jaar: Art-Galerie Boven Verwachting in Wilnis.”

Tekst: Anja verbiest – Foto: Arthur van der Kooij

Nieuws


sitemap Schilderijen Marcel Straver
kernwoorden
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten