Sterk staaltje inlijsten

Een mooi schilderij verdient een mooie lijst. Maar dan moet die lijst het schilderij wel beter laten uitkomen en dus niet overschreeuwen. Het inlijsten van mijn schilderijen vind ik altijd een leuke uitdaging.

Meestal kies ik voor een houten baklijst die ik zelf in elkaar zet, een kleur geef die bij het schilderij past en vervolgens in de lak zet. Ik mag ook gaag wat experimenteren met afwijkende oplossingen. Zoals laatst een ondiepe baklijst voor schilderij ‘Teddybeer’. Doordat de lijst minder diepte heeft dan het doek, steekt het doek flink uit. Om dit én het contrast met de donkerblauwe achtergrond van het schilderij te benadrukken heb ik de lijst in een gouden kleur afgelakt waardoor het schilderij er – bijna letterlijk – uitspringt.

Het vierluik ‘On the beach’, bestaande uit 4 doeken van elk 20 x 20 cm, vroeg ook om een speciale aanpak. Mij leek hier een ultradunne baklijst de mooiste oplossing, maar dit kon ik nergens vinden. Een houten baklijst is al gauw 1 cm dik en daarom kwam ik op het idee om een baklijst in metaal te laten maken. Met mijn idee- en matenschets stapte ik naar metaalkunstenaar Arhur Dreissen die mijn idee vertaalde naar een prachtig resultaat.

Niet alleen het vierluik is nu voorzien van een ultradunne, donkergrijze gepoedercoate baklijst. Ik vroeg Arthur ook gelijk varianten te maken voor een tweeluik en voor enkele solo-doeken, allemaal van het formaat 20 x 20 cm. Ik ben erg enthousiast over het resultaat en zie daarom veel mogelijkheden, ook voor andere formaten en uitvoeringen.

Ik ben erg enthousiast over het effect van de ultradunne stalen…
Ik ben erg enthousiast over het effect van de ultradunne stalen baklijst voor dit vierluik. Meer van dit werk >
Detail van de scheiding tussen twee delen van het vierluik ‘On the…
Detail van de scheiding tussen twee delen van het vierluik ‘On the beach’.
De achterzijde laat zien dat het – ondanks het fragiele uiterlijk aan…
De achterzijde laat zien dat het – ondanks het fragiele uiterlijk aan de voorzijde - om een zeer solide stalen frame gaat.
Ik heb ook vast wat extra lijsten laten maken voor een tweeluik en…
Ik heb ook vast wat extra lijsten laten maken voor een tweeluik en enkele solo-doeken.
Detail van de goudkleurig gelakte houten baklijst van ‘Teddybeer’.
Detail van de goudkleurig gelakte houten baklijst van ‘Teddybeer’. Meer van dit werk >

Nieuws


sitemap Schilderijen Marcel Straver
kernwoorden
 
Deze website wordt onderhouden met cms pprzz® een product van ontwerpbureau TWEED in Vinkeveen sitemap sluiten